HTML

blog leírása

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) dominánsan öröklődő inzulin receptor betegség. A leggyakoribb női endokrin zavar, a nők 10%-át is érinti. Nálam 25 évesen diagnosztizálták a betegséget, és most küzdök ellene.

Hirdetés

 
 
banner_160x600_gyerek_mlm_endre.jpg
 
mlmdiszkont
 
Alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek egy helyen, multik árai alatt. Nálunk nem csak spórolsz, hanem keresel is!
Nagy ritkán, talán összesen kétszer-háromszor életed során találkozhatsz egy lehetőséggel, ami jelentősen megváltoztathatja az életed. Ezek a lehetőségek általában szoros kapcsolatban vannak valamilyen alapvető technológiai, politikai, társadalmi vagy gazdasági változással.
Mi a feladat? Vásárold meg itt olcsóbban, amit amúgy is megvennél az áruházakban, mutasd meg ezt ismerőseidnek is, majd kompenzációs tervünknek köszönhetően keress komoly mellékkeresetet, vagy érd el az anyagi függetlenséget. 

Ez ennyire egyszerű lenne? Tekintsd meg prezentációnkat online, vagy élő előadásainkon, és győződj meg róla magad!

Ha regisztrálni szeretnél, azt ezen a linken megteheted:

Utolsó kommentek

  • Lili Ábrahám: @Idna: Nekem is PCOS betegségem volt. Nekem a Mens Mentisben segítettek, azóta jól érzem magam. Sp... (2015.03.13. 11:11) A PCOS kezelése
  • seahorse99: @seahorse99: Ja,és akkor még nem is beszéltem arról,h sok nőgyógyász érdekeivel egyenesen ellentét... (2012.05.29. 17:10) A PCOS kezelése
  • seahorse99: Sziasztok! Én március vége óta tudom,h inzulinrezisztens vagyok. Június végén megyek vissza az orv... (2012.05.29. 17:01) A PCOS kezelése
  • Munyi cica: Sziasztok! Nekem soha nem volt PCO-m, de ismerek egy étrendet, jó szívvel ajánlom mindenkinek, olv... (2011.04.10. 21:27) ezek az elemek, határozzák meg az élelmiszerek GI értékét.
  • Mária, Anna: Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy a kezeltek közül ki járt már eredménnyel? Köszönöm (2011.04.10. 00:28) A PCOS kezelése
  • Utolsó 20

források

www.pco-szindroma.hu
www.vitalitas.hu
www.fogyokurak.hu
www.origo.hu
www.mezvirag.hu
www.femina.hu
www.macosz.hu
www.hazipatika.com
www.lombikbaba.hu
www.informed.hu

A metforminról

2008.01.25. 23:07 mandorla

Az idén ötven éves gyógyszert annak idején az "időskori", ma 2-es típusúnak nevezett cukorbetegségben vércukorcsökkentő hatása miatt kezdték alkalmazni, hatásmechanizmusa nem is volt ismert.

Az 1970-es évek végétől terhességi cukorbetegségben is sikerrel alkalmazták, magzati károsodást nem észleltek. Később a terhességi cukorbetegségben a tabletták szedésétől teljesen elálltak (nem a metformin hibájából kifolyólag), és a cukorbetegségben is másfajta gyógyszerek alkalmazása került előtérbe.

A metformin inzulin rezisztenciát csökkentő hatása jóval később derült ki, a cukorbetegség minden fajtájában alkalmazzák, a 2-es típusú cukorbetegségben pedig elsőként választandó gyógyszer. 2002-ben indult egy nagyméretű újzélandi-ausztrál közös tanulmány, ahol terhességi cukorbetegségben való alkalmazását vizsgálják. PCOS-ben is már mintegy tíz éve alkalmazzák világszerte, sikerrel.

A baj azonban az, hogy ez a gyógyszer egyetlen országában sincs hivatalosan cukorbetegségen kívüli alkalmazásra törzskönyvezve. Ennek jogi megítélése országonként változó, Magyarországon például kifejezetten tilos bármely gyógyszer hivatalos javallatán kívüli (off-label) alkalmazása. A PCOS-ben meglevő hiperinzulinizmus, inzulin rezisztencia, a gyakori terhességi cukorbaj, a PCOS betegeken a cukorbetegség várható megjelenése miatt mindezt javító és megelőző kezelés bevezetését gátolja a merev jogi szabályozás. Ennek szakmai szempontokból való felülvizsgálata halaszthatatlan (más betegségek példáján is).

További kérdés a metformin terhességbeli használata. Terhesség vonatkozásában a gyógyszereket világszerte három csoportba osztják: A. terhesség alatti használata biztonságos, B. terhességben való biztonságáról nincs kellő adat, C. magzatkárosító. Az USA-ban és Ausztráliában a metformin B kategóriájú, ami azt jelenti, hogy alkalmazása terhességben nem tiltott, csak megfontolandó. Ilyen szerek esetében általában a kezelés előnyeit és esetleges káros kihatásait a beteggel megbeszélve, annak beleegyezését elnyerve szokás a kezelést végezni. A gyógyszertájékoztató viszont a terhességben és szoptatás alatt való használat nem javasolja.

Hivatalos formulák ide vagy oda, a metformint már mintegy tíz éve alkalmazzák világszerte PCOS kezelésére, eredményesen, ma ezt tartják a PCOS kezelésében elsőként választandó gyógyszernek. A terhességben kedvezőtlen hatását nem észlelték. Adását a terhesség első három hónapjában már nagyon sok helyen egyértelműen szükségesnek tartják, és egyre nő azok száma, akik a terhesség egész tartama alatti használata mellett döntenek, kedvező eredményt tapasztalva.

A fentebb már említett ausztrál-ázsiai tanulmányba vontak döntő többségének a terhessége már lezajlott. Ha a metformin adásával bármi kedvezőtlen tapasztalat adódott volna, ezt a tanulmányt mér régen leállították volna és eredményeit tudnánk. A tanulmány várhatóan pozitív tapasztalatairól nemsokára hallunk, ami talán pontot tesz e kényes kérdésre, mindenesetre az adatok nyilvánosságra hozatalakor ugyanitt jelentkezünk.

A hazai helyzet egyéb visszásságai

A metformin alkalmazásának jogi problémáin túl a betegség felvetésének és célszerű, ambuláns módon való kivizsgálásának elmaradása, a betegség nőgyógyászati "kisajátítása", vagy meddőségi síkra terelése-terelődése, a korszerű alapkezelés alkalmazásának hiánya a leggyakoribb, legáltalánosabb hiba. Sokak számára a PCOS csak az elhízott, szakállas, meddő nőt jelenti, ami kizárólag nőgyógyászokra tartozik. Sok orvost meglep, és sok feszültség forrása, hogy a betege e mindennapi betegséggel kapcsolatban gyakran sokkal tájékozottabb.

A PCOS népbetegség, felvetése bármely ellátási szinten kézenfekvő, a kivizsgálás lenne csak inkább szakorvosi feladat. Az Európai Unió az endokrinológia-diabétesz-anyagcsere betegségeket logikusan egyféle szakképesítéshez kapcsolja, de ez Magyarországon is a régi gyakorlat szerint két, meglehetősen elkülönülten működő szakma. Egy komplex betegségben, mint a PCOS, aminek kivizsgálása endokrin jellegű, kezelése pedig leginkább a diabetológusok módszereiből-gyógyszereiből áll, és vannak nőgyógyászati vonatkozásai is, ez a megosztottság fokozza a nehézségeket, és sok küldözgetés alapja.

A kivizsgálást nehezíti egyes vizsgálatok bizonyos szakmákhoz kötött kérvényezhetősége, a metformin alkalmazásának hivatalos akadályai, a felírhatóság és a költségtérítés káosza. A beteg számos szakma között bolyong, nem kap egyértelmű felvilágosítást, mindenki mást mond, máshogy áll a kérdéshez. Van, aki még sosem hallott róla, mások téves ismeretek miatt a betegeket egyenesen lebeszélik a kivizsgálásról vagy a megfelelő kezelésről.

A petefészkek ultrahang-képe gyakran nem hozzáférhető (vagy nem is készül), a szóbeli vagy csak szöveges kiértékelés revideálása a modern radiológiai kritériumok szerint nem lehetséges. A metformin nem-cukorbetegségbeli használatát tiltó rendelkezés még annak is megköti a kezét, aki alkalmazná, vagy ismeri egyáltalán. Sokan nincsenek tisztában a metformin kezelés bevezetési módjával, a kezelés további vezetésével. Sokan a megkezdett kezelést is azonnal leállíttatják terhesség esetén, néhányan a 12. hétig engedik, s csak nagyon kevesen "hunynak szemet" a terhesség egész folyama alatti használatához. A beteg óhatatlanul magára marad, olykor önkezelésbe kezd, alternatív gyógymódokhoz fordul, könnyen válik kuruzslók martalékává.

A kiút. A PCOS átgondolt, ambuláns kivizsgálása, az alapkezelés bevezetése nem haladja meg a jelenleg elérhető lehetőségeket és erőforrásokat, sőt éppen ezekkel lehetne rengeteg időt, felesleges vizsgálatot és kiadást megtakarítani, a betegek túlnyomó részén gyors és tartós eredményeket elérni. Több szakmai testület álláspontjának egyeztetése, közös állásfoglalás kialakítása, átfogó módszertani levél kiadása lenne szükséges ahhoz, hogy a PCOS-ben szenvedő tömegek számára megnyíljon az út egészségkárosodásuk korai felismerése és eredményes kezelése irányába.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos.blog.hu/api/trackback/id/tr56311833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása