A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40.000 fajtája ismert.
A hántolatlan rizsszemet nevezik barna rizsnek, amely szürkés színét a külső rétegről - ezüsthártyától - kapja. Ez a hártya takarja az endospermiumot (a mag belső tápláló szövetét) és a csírát.
Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető. A barnarizs külső borítása - azaz korparésze - tartalmaz egy vegyületet, melynek neve oryzanol. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését.
Mivel a barna rizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. A magyarázat az, hogy a barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken.
elkészítése:
előpirítás
víz: 1:2-3 (2-3szoros vízben kell főzni)
főzési idő közepes lángon: 30-40 perc
utóhőkezelés kis lángon: 30perc (ajánlatos)
hozzá illő fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoranna, kakukkfű
tápértékek:
(100g)
Fehérje: 7,4%
Zsíradék: 2,2%
Szénhidrát: 75,4%
Rosttartalom: 0,7%
Ásványi anyagok: 1,2%
Kalória: 371 Kcal/100g
Energia: 1551 J/100g
Kálcium: 8 mg
Vas: 50 mg
Magnézium: 13 mg
élettani hatásai:
- jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén
- kimerültség, fokozott stressz esetén
- magas vérnyomás csökkentésére
- hasmenés ellen, magas láz esetén
- jótékony hatást gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja
- bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.
- nem hízlal, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre
- segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
- méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből
- az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol
vitaminok:
Barna rízstöret
víz: 1:2,5
főzési idő: 15-20 perc
utóhőkezelés: 10-15perc
Utolsó kommentek