HTML

blog leírása

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) dominánsan öröklődő inzulin receptor betegség. A leggyakoribb női endokrin zavar, a nők 10%-át is érinti. Nálam 25 évesen diagnosztizálták a betegséget, és most küzdök ellene.

Hirdetés

 
 
banner_160x600_gyerek_mlm_endre.jpg
 
mlmdiszkont
 
Alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek egy helyen, multik árai alatt. Nálunk nem csak spórolsz, hanem keresel is!
Nagy ritkán, talán összesen kétszer-háromszor életed során találkozhatsz egy lehetőséggel, ami jelentősen megváltoztathatja az életed. Ezek a lehetőségek általában szoros kapcsolatban vannak valamilyen alapvető technológiai, politikai, társadalmi vagy gazdasági változással.
Mi a feladat? Vásárold meg itt olcsóbban, amit amúgy is megvennél az áruházakban, mutasd meg ezt ismerőseidnek is, majd kompenzációs tervünknek köszönhetően keress komoly mellékkeresetet, vagy érd el az anyagi függetlenséget. 

Ez ennyire egyszerű lenne? Tekintsd meg prezentációnkat online, vagy élő előadásainkon, és győződj meg róla magad!

Ha regisztrálni szeretnél, azt ezen a linken megteheted:

Utolsó kommentek

  • Lili Ábrahám: @Idna: Nekem is PCOS betegségem volt. Nekem a Mens Mentisben segítettek, azóta jól érzem magam. Sp... (2015.03.13. 11:11) A PCOS kezelése
  • seahorse99: @seahorse99: Ja,és akkor még nem is beszéltem arról,h sok nőgyógyász érdekeivel egyenesen ellentét... (2012.05.29. 17:10) A PCOS kezelése
  • seahorse99: Sziasztok! Én március vége óta tudom,h inzulinrezisztens vagyok. Június végén megyek vissza az orv... (2012.05.29. 17:01) A PCOS kezelése
  • Munyi cica: Sziasztok! Nekem soha nem volt PCO-m, de ismerek egy étrendet, jó szívvel ajánlom mindenkinek, olv... (2011.04.10. 21:27) ezek az elemek, határozzák meg az élelmiszerek GI értékét.
  • Mária, Anna: Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy a kezeltek közül ki járt már eredménnyel? Köszönöm (2011.04.10. 00:28) A PCOS kezelése
  • Utolsó 20

források

www.pco-szindroma.hu
www.vitalitas.hu
www.fogyokurak.hu
www.origo.hu
www.mezvirag.hu
www.femina.hu
www.macosz.hu
www.hazipatika.com
www.lombikbaba.hu
www.informed.hu

Az akupunktúra hatása

2008.01.22. 12:17 mandorla

Az utóbbi évtizedben a nyugati gyógyászatban is egyre nagyobb teret hódít az akupunktúra, mint kezelési lehetõség. Azonban még mindig igen kevés olyan tanulmány jelent meg, amely az akupunktúra hatását mutatja be a meddõségre nézve. Az akupunktúra mögöttes hatásmechanizmusát gyakran a tradicionális kínai orvoslás nyelvén mutatják be, és meglepõen kevesen tanulmányozták a kezelés fiziológiai hátterét a nyugati orvosok és kutatók közül.
 
Miért gondolhatjuk azt, hogy az akupunktúrának van hatása a reproduktív rendszerünk bizonyos mûködési feltételeire? Az akupunktúra kezelés olyan mechanizmusokat indít be, amelyek között van fiziológiás illetve pszichológiai jellegû is. Nagyon leegyszerûsítve a következõképpen ábrázolható ez.
 
Mind az akupunktúra, mind az elektro-akupunktúra izmokban és más területen található mechanikus receptorokat stimulál, hol alacsony, hol magasabb erõsségû ingereket belejuttatva. Az izmokban található idegek stimulálásával, ezzel áttétesen érintve a méhet és petefészket behálózó idegpályákat, aktiválják a gerincvelõben és agyban található gátló idegrendszert, s ezzel végsõ soron a szimpatikus idegrendszer mûködését, s annak áramlási folyamatait is szabályozzák.
Ez a béta-endorfin kibocsátásának változását eredményezi, márpedig a hipotalamikus rendszer mûködését ez nagyban befolyásolja, s mindez olyan hormonok mennyiségét szabályozza, amelyek a véráram útján jelentõs hatást gyakorolnak bizonyos célszervekre, különösképpen a reprodukciós szervekre. Csökkenti a stressz esetén aktívabb hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely mûködését, mérsékli az ilyenkor fokozottabban felszabaduló hormonok kibocsátását, így a reprodukciós szervek is felszabadulnak bizonyos, stressz okozta gátlások alól.
 
Van természetesen pszichológiai faktora is a kezelésnek: az akupunktúra valószínûleg az egyetlen olyan igazán hatékony nem-gyógyszeres eljárás, amelynek placebo hatása is van, tehát így a fiziológiai mechanizmusok okozta kedvezõ változások sokszorozódnak.
 
Egy pár tanulmány már megjelent, amely az akupunktúra hatását vizsgálta a meddõ nõkre, amelyek azonban nem egyöntetû tapasztalatokról számolnak be.
 
Gerhard, 1992: 90 meddõ nõt vontak be egy megfigyelésbe, akiknek hormonális eredetû problémáik voltak, ebbõl 45 kapott fül-akupunktúra kezelést 12 alkalommal, szemben a másik 45 nõvel, akik hagyományos hormonális kezelést kaptak. A terhességi sikerráta mind a két csoportban azonosnak bizonyult, ugyanakkor az akupunktúrával kezelt csoportban kisebb volt a spontán vetélések aránya, és nagyobb volt a take-home-baby arány.
 
Xiaoming, 1993: 34 olyan nõt kezeltek manuális akupunktúrával, akiknek megmagyarázhatatlan eredetû anovulációs ciklusaik voltak, tehát nem mutattak karakteres PCOS tüneteket. Ebbõl 12-nek lett rendszeres ovulációs ciklusa a kezelés hatására, és/vagy hamarosan teherbe estek. Mindegyik nõben kimutathatóan megváltozott a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese szabályozás, és a gonadotropinok kibocsátása kedvezõ irányban alakult.
 
Chen, 1991: Összesen 16 nõt vontak be a kísérletbe, öt volt egészséges, 11 anovulációval küszködött, ebbõl kilencen PCOS-val. Mindannyian elektro-akupunktúra kezelésben részesültek, 3 cikluson át 3 napon keresztül. A peteérés-zavarban szenvedõknél azt figyelték meg, hogy nagyjából minden második nõnél bekövetkezett a peteérés. A béta-endorfin plazma koncentráció jelentõsen csökkent az akupunktúra kezelés után, illetve a kezelés szerepet játszott a szimpatikus idegrendszer túlzottan magas aktivitásának csökkentésében.
 
Stener-Victorin, 2000: 24 PCOS-os nõt vizsgáltak (karakteres külsõ tünetek, évente maximum 4 vérzés), mindegyiküknek 2 héten keresztül kétszer, majd hetente egyszer adtak elektro-akupunktúrás kezelést. Összesen 10-14 alkalmas kezelésben részesültek mindannyian. Döbbenetes módon, mind a kórosan magas LH/FSH arány, mind a tesztoszteron koncentráció és béta-endorfin koncentráció szignifikánsan csökkent már a kezelések alatt, de ez a csökkenés 3 havi kezelés után mindenkinél kimutatható volt.
 
Összességében: úgy tûnik, hogy az akupunktúra kedvezõ hatással van az ovuláció-zavarban és PCOS-ban szenvedõ nõkre, és eredményesen kiegészítheti, sõt, gyakorlati tapasztalatok alapján akár fel is válthatja az elsõdlegesen alkalmazott gyógyszeres kezelést. Ugyanakkor az akupunktúra esetében nem bizonyítottan nõtt a terhességi ráta a kontroll csoporthoz képest – ennek megítélése még további tanulmányozással tisztázásra szorul.
 

2 komment

Címkék: alternatív módszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos.blog.hu/api/trackback/id/tr30307072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Annamária · http://www.informed.hu 2008.05.09. 09:22:41

Szőrtelenítő fodormenta tea

Török kutatók felfedezték, hogy a fodormentából főzött tea gátolhatja a túlzott szőrnövekedést nőknél. A jelenségre úgy figyeltek fel, hogy a törökországi Isparta nevű városból jelentették, hogy a férfiak csökkent libidója, azaz az alacsony adrogénszintje minden bizonnyal a fodormentából főzött tea fogyasztásának tudható be.

A tea hatóanyaga csökkenti a férfi nemi hormonok szintjét, a túlzott mennyiségű férfihormon okozza ugyanis a hirzutizmust, azaz a nők hason, mellen vagy arcon található szőrösödését.

A hirzutizmus bizonyos esetekben súlyosabb betegség következménye lehet, mint például a policisztás ovárium-szindrómánál. Minden nő szervezete termel androgén hormonokat, többek közt tesztoszteront is, a túlzott szőrnövekedést ezeknek a hormonoknak a fokozott termelődése okozza.

A vizsgálatban 21 önkéntes nő vett részt, valamennyi hirzutizmusban szenvedett, 12-nek volt policisztás ovárium-szindrómája. A résztvevők öt napon át napi két alkalommal kaptak fodormenta-teát, amelyet forrázással készítettek, és 10 percen át állni hagyták a leforrázott mentaleveleket.

A kutatók a vér tesztoszteron szintjének jelentős csökkenését tapasztalták, valamint azt is, hogy nőtt a tüszőhormon szintje.

– Az enyhe fokú hirzutizmus kezeléséhez a fodormentával kapcsolatos további kutatásokra van szükség, de az ismét bebizonyosodott, hogy egyes növényi anyagok hatással vannak az ember hormonháztartására – mondja Richard Sharpe edinburgh-i professzor, aki óv azonban attól, hogy a súlyos betegségben szenvedők teát igyanak ahelyett, hogy felkeresnék az orvosukat és kezeltetnék magukat.
BBC News

mandorla 2008.08.09. 20:45:33

Köszönöm, hogy megosztottad ezt velünk. Majd foglalkozom ezzel a témával is.
süti beállítások módosítása