HTML

blog leírása

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) dominánsan öröklődő inzulin receptor betegség. A leggyakoribb női endokrin zavar, a nők 10%-át is érinti. Nálam 25 évesen diagnosztizálták a betegséget, és most küzdök ellene.

Hirdetés

 
 
banner_160x600_gyerek_mlm_endre.jpg
 
mlmdiszkont
 
Alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek egy helyen, multik árai alatt. Nálunk nem csak spórolsz, hanem keresel is!
Nagy ritkán, talán összesen kétszer-háromszor életed során találkozhatsz egy lehetőséggel, ami jelentősen megváltoztathatja az életed. Ezek a lehetőségek általában szoros kapcsolatban vannak valamilyen alapvető technológiai, politikai, társadalmi vagy gazdasági változással.
Mi a feladat? Vásárold meg itt olcsóbban, amit amúgy is megvennél az áruházakban, mutasd meg ezt ismerőseidnek is, majd kompenzációs tervünknek köszönhetően keress komoly mellékkeresetet, vagy érd el az anyagi függetlenséget. 

Ez ennyire egyszerű lenne? Tekintsd meg prezentációnkat online, vagy élő előadásainkon, és győződj meg róla magad!

Ha regisztrálni szeretnél, azt ezen a linken megteheted:

Utolsó kommentek

  • Lili Ábrahám: @Idna: Nekem is PCOS betegségem volt. Nekem a Mens Mentisben segítettek, azóta jól érzem magam. Sp... (2015.03.13. 11:11) A PCOS kezelése
  • seahorse99: @seahorse99: Ja,és akkor még nem is beszéltem arról,h sok nőgyógyász érdekeivel egyenesen ellentét... (2012.05.29. 17:10) A PCOS kezelése
  • seahorse99: Sziasztok! Én március vége óta tudom,h inzulinrezisztens vagyok. Június végén megyek vissza az orv... (2012.05.29. 17:01) A PCOS kezelése
  • Munyi cica: Sziasztok! Nekem soha nem volt PCO-m, de ismerek egy étrendet, jó szívvel ajánlom mindenkinek, olv... (2011.04.10. 21:27) ezek az elemek, határozzák meg az élelmiszerek GI értékét.
  • Mária, Anna: Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy a kezeltek közül ki járt már eredménnyel? Köszönöm (2011.04.10. 00:28) A PCOS kezelése
  • Utolsó 20

források

www.pco-szindroma.hu
www.vitalitas.hu
www.fogyokurak.hu
www.origo.hu
www.mezvirag.hu
www.femina.hu
www.macosz.hu
www.hazipatika.com
www.lombikbaba.hu
www.informed.hu

A diagnózis

2008.01.24. 10:48 mandorla

Legfontosabb, hogy bármely, PCOS-ben is előforduló tünet okaként felmerüljön a PCOS gondolata. A tünetek legnagyobb része a beteg alapos kikérdezésével és egyszerű vizsgálatával felismerhetők. PCOS lehetőségét kell mérlegelni rendszertelen menstruáció, perzisztáló vagy kezeléssel dacoló pattanásosság (akné), szőrösödés, hajritkulás, fogamzási zavar, korai vetélések, terhességi cukorbaj, fiatalkori elhízás, cukorbetegség akár külön-külön észlelése esetén is.

Néhány kiegészítő vérvizsgálat és alhasi ultrahang az esetek döntő többségében elegendő is a leginkább a hasonló tüneteket okozó más betegségektől való elkülönítéshez (pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, ill. a petefészkek egyéb betegségei), melyek szintén járhatnak policisztás ovárium-képpel, férfihormon-túlsúly tünetekkel, teherbeesési nehézséggel. Ezért van szükség alapos endokrinológiai ismeretekre a betegség vizsgálatához, mert az sem kizárt, hogy egy betegen a PCOS mellett még más betegség is fennáll egyidejűleg.

A diagnózis nincs laboratóriumi értékekhez kötve, mert a sokrétű és finom hormonzavar miatt csak az egészségesekhez való csoportos összehasonlításban tűnik ki, hogy a PCOS betegekben magasabb a szabad tesztoszteron, DHEAs, androsztendion, inzulin szint és az LH/FSH arány, valamint csökkent az SHBG és inzulin érzékenység.

Ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan meg lehessen állapítani a PCOS diagnózisát, elengedhetetlen a ciklus 3.napján a vérbõl történõ hormon- meghatározás. Egyes esetekben a ciklus 21.napján is kérnek hormon-meghatározást, de ennek csak akkor van értelme, ha a nõnél várható volt a 14.nap környékén az ovuláció ( ez azonban a PCOS esetében ritka).

  • - Leggyakoribb, hogy az LH szint magasabb a normálisnál (8 mIU/ml fölött van, súlyosabb esetben 15 mIU/ml fölött)
  • - Az LH szint magasabb, mint az FSH szint, méghozzá legalább másfélszerese annak (gyakrabban 2-3-szoros)
  • - A tesztoszteron szintje magasabb lehet a normálisnál
  • - A prolaktin szint magasabb lehet a normálisnál (magasabb, mint 24 ng/ml)
  • - Elõfordul, hogy a TSH szint (termelõdéséért a pajzsmirigy felelõs) túl alacsony vagy magas (alacsonyabb, mint 0,4 vagy magasabb, mint 4 uIU/ml)
  • - Általában jellemzõ, hogy a szexhormon-kötõ fehérje (SHBG) szintje alacsonyabb
  • - Az androgén-szint (férfihormonként is utalnak rá) egyik jelzõje, az DHEA-S szint magasabb lehet.

A 21.napon történõ vérvételbõl általában a progeszteron szinjét nézik meg, annak az igazolására, hogy kielégítõ peteérés történt a ciklus elsõ felében. Ha ez túl alacsony (kevesebb, mint 10 ng/ml), akkor az azt jelzi, hogy nem volt peteérés, vagy nem kielégítõ, így a sárgatest-mûködés hiányzik vagy gyenge. Az alacsony progeszteron szint azonban önmagában nem bizonyítja a PCOS meglétét!

Szólj hozzá!

Címkék: a betegségről

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos.blog.hu/api/trackback/id/tr56309733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása